BridgeCafe

Het BridgeCafe is 24/7 open en heeft tot doel de online communicatie tussen bridgers te bevorderen. Het biedt o.a. de mogelijkheid om tijdens een spelletje online bridge (Stepbridge, BBO of anderzijds) met 4 spelers een live audio groepsgesprek te voeren. Andere toepassingen:

  • Online vergadering,
  • Online bridgeles,
  • Een wekelijks “koffieuurtje” om bij te praten in deze eenzame corona-tijden.

Hoe werkt BridgeCafe

BridgeCafe is een “discord server” die als bridge cafe is opgezet. Discord is een gratis te gebruiken SW-programma bedoeld voor online communicatie, een soort combinatie van Skype, Facetime en Whatsapp. Om BridgeCafe te gebruiken is een usernaam en wachtwoord voor discord nodig.

Je kunt het BridgeCafe betreden via onderstaande link.

Ga naar het BridgeCafe

Als je nog geen geldige usernaam/wachtwoord combinatie hebt wordt je doorgelusd om die aan te maken, en daarna moet je je emailadres nog verifieren, alvorens je discord kunt gebruiken.

Je kunt discord gebruiken vanaf je laptop, macbook, tablet of telefoon. Je kunt het programma gebruiken vanuit de browser of je kunt het installeren. De homepage van discord vind je hier.

Eenmaal binnen in het cafe zie je in de linker rand met welke server je verbonden bent. Kies de server met hetzelfde icoon als deze website heeft. Daarnaast staan een aantal “kanalen”, in het bridgecafe o.a. een lobby en een aantal bridgetafels. Dat zijn “voice-kanalen”. Gebruikers die op hetzelfde voice-kanaal zitten kunnen live met elkaar praten. Je kunt ook een video-gesprek hebben maar de beeldkwaliteit zal waarschijnlijk niet geweldig zijn.

Verder zie je twee besloten voice-kanalen, de bestuurskamers van 2 verenigingen. Om die te gebruiken heb je een speciale permissie nodig. Bovendien is er een algemeen text-kanaal voor textuele boodschappen. Dit laatste kun je gebruiken om bv tegenstanders uit te nodigen, bridgeafspraken te maken of algemene opmerkingen/vragen te posten.

Voice en Video Instellingen

Rechtsonderaan in de linkerkolom staat de knop “User Settings / Instellingen” met het bekende tandwiel symbooltje. Hier vind je alle instellingen o.a. de instellingen voor de microfoon, de luidsprekers en de camera. Voordat je daadwerkelijk begint is het goed deze te controleren en te testen.

Bewaak je Privacy !!!

Als de audio verbinding eenmaal werkt, ga je gezellig bridgen en praten en vergeet je gemakkelijk dat er op de achtergrond nog een discord programma actief is, want dat zie je waarschijnlijk niet. Je sluit de bridge applicatie en denkt klaar te zijn. Maar je microfoon en eventueel camera staan dan nog open, met potentieel heel vervelende consequenties. Het is dus belangrijk om expliciet uit te loggen/af te melden om dit te voorkomen. De LogOut/Afmelden knop zit ook in ook het “Instellingen” menu

Dus Uitloggen na gebruik !!!

Maak je eigen bridgecafe

Als het idee van een bridgecafe je aanspreekt, maak dan voor je eigen vereniging je eigen bridgecafe. Een eigen server is met een paar muisclicks super eenvoudig aan te maken, vanaf scratch of begin met een template, bv het template van bovenstaand BridgeCafe.